El 2015 el GIBAF va impulsar el projecte d’innovació docent “Jardins per a la salut: aprenentatge-servei a Botànica farmacèutica”. Poc ens pensàvem aleshores del caràcter “estolonífer” d’aquest projecte, anys a venir. A banda del vessant estrictament docent del projecte, es va posar de relleu la importància patrimonial UB del jardí a nivell internacional (vegeu notícia), es va promoure el seu coneixement a través de visites guiades a través de La UB Divulga i de professorat de la Universitat de Barcelona (UB), i es va visualitzar la seva importància amb la inclusió de la Col·lecció Plantes Vives Jardí Ferran Soldevila al Museu virtual de la UB. D’altra banda, l’esforç del GIBAF va aconseguir el 2020 consolidar una Normativa bàsica d’ús del Jardí, per tal de fer compatible la diversitat d’usos de què és objecte el jardí.
Però això no és tot… Dos catedràtics de la UB, Cèsar Blanché i Vergés (GIBAF, IRBIO) i Ramon Maria Masalles i Saumell (IRBIO), units per l’amistat i la passió per la Botànica, van començar a catalogar florísticament, i per iniciativa pròpia, aquesta joia que és el jardí Ferran Soldevila de la UB. La intenció va ser publicar el catàleg, iniciat el 2015 amb el suport posterior de successius vicerectors. Durant tres anys (2015-2018), i amb tenacitat admirable, van fer visites sovintejades per tal de confegir tota la informació i documentació de les espècies. Tancat el catàleg el 2020, diversos entrebancs derivats principalment de la pandèmia per la covid-19 han retardat l’edició. Afortunadament, ara ja ha vist la llum i es pot fullejar (Guia botànica del jardí Ferran Soldevila de la UB).
La guia recull un catàleg de les plantes vasculars, amb prop de 250 espècies, que hi ha al jardí organitzant-les en forma de fitxes, cada una de les quals inclou: el nom científic i el popular (en català, castellà, francès i anglès); una breu descripció morfològica acompanyada de fotografies; la distribució geogràfica i l’ecologia; una indicació del període de floració i fructificació i, fins i tot, en molts casos, dades sobre els seus usos i algun apunt històric. El llibre també conté índexs de noms científics i de noms en català, un glossari i, dins de la solapa, un plànol detallat que, a més de permetre localitzar i identificar les plantes tot passejant pel jardí, ofereix informació sobre la flora i les visites guiades a l’Edifici Històric.
El GIBAF vol felicitar ab imo pectore als autors per l’extraordinària i rigorosa feina feta i el resultat final, i espera la presentació del catàleg prevista per al 20 de juny, si res no es torça. Ja ens farem ressò en aquest blog de l’anunci de la presentació. Tot costa molt i res no és senzill: aquest catàleg n’és una bona mostra.