El GIBAF va dur terme el 2014 el PID «Jardins per a la salut»: aprenentatge-servei a Botànica farmacèutica, que utilitzava com a recurs i base d’estudi les espècies del Jardí de l’edifici històric. Addicionalment, vistes les mancances en l’ordenació de l’ús d’aquest espai per part dels diversos usuaris, es va redactar la memòria «El Jardí Ferran Soldevila: un patrimoni a conservar, millorar i promocionar» que es va presentar a l’aleshores rector Dídac Ramírez, alertant sobre el risc que podia suposar una descoordinació en les iniciatives que es duien a terme al Jardí per part de les diferents unitats de la UB. Des del vicerectorat es va encarregar l’elaboració d’un catàleg actualitzat del jardí, instrument imprescindible per a la gestió de l’espai.
Posteriorment, en el mandat del rector Joan Elías, es va aconseguir el 2020 consolidar una Normativa bàsica d’ús del Jardí, per tal de fer compatible la diversitat d’usos de què és objecte el jardí. El vicerector Salvador Garcia va impulsar una catalogació en línia de les col·leccions científiques de la UB, en el marc de la qual, el Jardí Ferran Soldevila va poder visualitzar la seva diversitat biològica i obtenir la consideració de patrimoni, entrant a formar part de les visites a l’Edifici Històric i també va establir una comissió específica de gestió coordinada de les activitats que és dues a terme al jardí.
En el mandat de l’actual rector, Joan Guàrdia, les vint-i-tres universitats que conformem la LERU (League of European Research Universities) ha vist la llum el document Academic heritage at LERU universities, publicat per aquesta prestigiosa federació d’universitats europees amb motiu del seu 20è aniversari. La UB, com a membre de la LERU, ha aportat el coneixement del patrimoni del jardí històric Ferran Soldevila, llargament reivindicat pel GIBAF i ara ja consolidat, doncs, a escala internacional i a punt per començar una campanya de promoció i coneixement a través d’UB-Divulga. En paral·lel, l’ús del jardí amb finalitats docents ha inspirat una iniciativa paral·lela del GIBAF al jardí de la Facultat de Farmàcia, a partir de les necessitats en període de pandèmia i ja plenament establert en l’actualitat (enllaç al vídeo)
Ens alegrem que en el decurs d’aquests 8 anys, des del 2014 fins a l’actualitat, l’impuls de diverses persones i iniciatives de la UB, entre les quals el GIBAF, van anant reeixint, tot i que encara resten reptes importants per escometre.