Enguany el GIBAF compleix 18 anys. És obligat posar el retrovisor per fer una breu repassada. Quan l’any 2004 vam presentar la documentació per ser reconeguts com a Grup d’Innovació Docent, poc ens pensàvem en el recorregut que tindríem anys a venir. En aquests divuit anys, ens hem anat consolidant, com ho demostren els 26 projectes atorgats i finalitzats, les 73 comunicacions a jornades i congressos, les 80 publicacions i les 8 distincions institucionals rebudes.
Tota aquesta activitat ha estat degudament documentada a través del nostre blog, que enguany fa deu anys, amb un total de 206 notícies que permeten seguir i visualitzar les iniciatives dutes a terme. Dels cinc professors fundadors, una de nosaltres s’ha jubilat, l’Anna Rovira, tot i que formalment la mantenim a l’equip i en la “foto oficial” del grup.
En l’àmbit docent, durant aquest temps més de 4500 estudiants han participat -i creiem que beneficiat i fins i tot gaudit- de les múltiples activitats impulsades pel GIBAF en diverses assignatures troncals o optatives. Ja fa temps que el GIBAF va fer un salt qualitatiu, des de la innovació docent cap a la recerca docent, com ho demostren els quatre projectes REDICE concedits. El GIBAF és ben conegut tant a la nostra facultat, com a la UB i en l’entorn de la Xarxa Vives d’Universitats (XVU), però també en l’àmbit professional del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB).
Veient l’evolució, valorem positivament com el fet de ser un grup cohesionat ens ha permès treballar com un equip docent, i pensem que això ha estat fonamental en el decurs de la nostra activitat. Vol dir això que ens hem acostumat a compartir recursos, il·lusions i iniciatives, idees i habilitats particulars de cadascú, problemes i cerca de solucions, planificació d’activitats i aprenentatge reflexiu i col·laboratiu entre nosaltres: treball d’equip docent. Això ens ha permès poder reaccionar amb èxit als reptes que se’ns han plantejat: canvis a les assignatures, adaptació a l’EEES, posada en marxa de l’avaluació continuada, i fins i tot la reacció a la crisi acadèmica derivada de la pandèmia de la COVID19.
En aquest camí, el GIBAF sempre ha volgut tenir la implicació i complicitat institucional, a nivell de facultat amb els equips deganals i les caps d’estudis, a nivell d’Universitat de Barcelona amb els vicerectorats de política docent, amb l’IDP-ICE i amb altres Grups d’Innovació docent de la UB (Trans-Edu, Grup ApsUB, Learning Analytics Campus Virtual UB i GIDTF). A un nivell també més ampli, amb l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), amb la Xarxa Vives d’Universitats (XVU) i amb la League of European Research Universities (LERU).
Moltes persones ens han ajudat en aquest recorregut: becàries adscrites al GIBAF, personal de l’IDP-ICE de la UB, personal del CRAI, vicerectors i vicerectores de Política Docent de la UB, responsables de l’AQU i de la XVU, caps d’estudis i equips deganals de la nostra Facultat, responsables de formació del COFB… A tothom el nostre agraïment pel suport rebut en aquests divuit anys.
I hem portat el GIBAF arreu del món amb la participació de congressos a Alacant, Bilbao, Còrdova, Girona, Granada, León, Lleida, Màlaga, Múrcia, Pamplona, Santiago de Compostel·la, Sevilla, Tarragona, Tenerife, València. I també a Buenos Aires (Argentina), Lima (Perú), Riobamba (Equador), San José (Costa Rica), Santiago de Xile (Xile) i Utrecht (Països Baixos).
La cirereta a aquesta majoria d’edat, ha estat poder organitzar recentment una Jornada de treball, molt reeixida, sobre docència i Botànica, amb col·legues de 13 universitats de parla catalana. Ens omple de satisfacció poder fer aquest balanç tant profitós; ara tocarà celebrar-ho gastronòmicament. Naturalment, ja ho documentarem al blog…