Una App per a fer APM+ i resultats publicats

Durant el curs 2020-2021 en l’assignatura de Botànica Farmacèutica s’ha dut a terme l’activitat que hem anomenat APM+ (acrònim d’Alguna Planta Medicinal +) i que s’ha realitzat en dos grups-classe a través a través d’una APP pel mòbil, dissenyada per Joan Simon. L’activitat, de caràcter voluntari, ha permès treballar la nomenclatura (nom científic, família i nom popular) i també les característiques morfològiques bàsiques de la planta i la droga amb les seves respectives imatges sempre de llicència lliure. També ha calgut fer una breu consulta a una base de dades de flora mundial (Plant of the World Online), a la Wikipedia en anglès i a la base de dades de medicaments (CIMA) per saber on cal catalogar la planta estudiada.

La metodologia utilitzada ha estat treballar, de manera individual, en un màxim de 3 plantes cadascú, sobre un document Excel compartit amb tothom per evitar repeticions. Un cop validat pel professorat cadascun dels registres, s’han traslladat a l’aplicació GLIDE per tal de crear l’App que, finalment, s’ha compartit a través d’un codi QR a tots els interessats de la classe i públic en general.

L’App està organitzada en un menú inferior amb 4 icones. En la presentació s’esmenta l’objectiu docent de l’experiència i com s’ha organitzat i executat, juntament amb un breu apunt de l’objecte d’estudi -els complements alimentaris medicamentosos- i la diferència d’aquests amb un medicament clàssic. La segona icona presenta la planta medicinal a través d’una fotografia, la seva distribució geogràfica i una breu descripció morfològica de l’espècie. La tercera icona de la droga mostra una imatge de la part utilitzada com a medicinal i un enllaç per disposar de més informació a través de la Wikipedia en anglès. I, per últim, a la quarta icona, cada estudiant ha triat un producte comercial relacionat amb la planta i ha fet la consulta a la base de dades CIMA per esbrinar si aquesta planta té registrats Medicaments, Medicaments Tradicionals a base de Plantes (MTP) o, si no està en el catàleg, cal considerar-lo que en el nostre país només apareix com a complement alimentari.

 El conjunt de l’experiència ha estat molt ben rebuda pels estudiants que hi han participat amb una bona satisfacció del resultat final malgrat dedicar-hi un temps molt limitat i els resultats, un cop validats,  s’han publicat a la col·lecció OMADO del Dipòsit Digital de la UB.

Enllaç: http://hdl.handle.net/2445/178860

Aquesta entrada ha esta publicada en NOTÍCIES. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *