Nova experiència en l’autoproducció guiada de recursos docents col·laboratius entre els estudiants: «Plantes ornamentals tòxiques»

Des de fa cert temps, el GIBAF promou la innovació docent  utilitzant com a estratègia la creació de materials docents per part dels estudiants de forma col·laborativa i guiada. Darrerament, aquests materials, a més de ser usats en l’avaluació de les competències transversals i específiques de cada assignatura, s’han publicat al Dipòsit Digital de la UB, amb la qual cosa tenen el valor afegit de ser útils més enllà de l’aula.

En aquesta línia, el passat mes de novembre s’ha publicat al Dipòsit Digital l’obra «Plantes ornamentals tòxiques» [disponible a  http://hdl.handle.net/2445/48327] , de la qual en són autors els quinze estudiants de l’assignatura optativa de l’ensenyament de Farmàcia «Plantes Medicinals, Etnobotànica i Bioprospecció» del curs 2013-2014.

El seu contingut se centra en unes monografies didàctiques sobre quinze plantes ornamentals tòxiques, per a les quals es detalla la nomenclatura, l’origen i la distribució geogràfica, la descripció botànica, la toxicitat i la bibliografia utilitzada. Les imatges utilitzades són de llicència lliure o be són originals dels autors. Aquestes monografies han estat utlitzades en l’avaluació de l’assignatura, d’acord amb el pla docent i amb l’autorització dels autors s’ha inclòs en el repositori del Dipòsit Digital de la Universitat de Barcelona. D’aquesta manera, el conjunt té el valor afegit de poder ser utilitzar com un recurs en obert per a altres estudiants o persones interessades.

La tasca de supervisió i coordinació ha estat a càrrec de dos professors de l’assignatura (Joan Simon i Carles Benedí) membres del GIBAF, i ha consistit en fer una primera retroacció per a cada treball i posteriorment valorar-lo d’acord amb la guia d’avaluació coneguda prèviament pels estudiants. El resultat és la publicació que ara presentem.

Experiències similars, coordinades per Carles Benedí, s’han fet amb els estudiants de l’assignatura «Plantes d’Ús Alimentari», a l’ensenyament de Ciència i Tecnologia dels Aliments el curs 2011-2012 amb la publicació de «Coneguem les espècies» [disponible al Dipòsiti Digital UB: http://hdl.handle.net/2445/33104] i de Nutrició Humana i Dietètica el curs 2012-2013 amb la publicació de «Llegums secs: botànica i salut» [disponible al Dipòsiti Digital UB: http://hdl.handle.net/2445/43985].

Des d’aquí, volem agrair la feina feta als estudiants autors: Bernardo Bañolas Adalid, Begoña Bosch Canals, Alexandre Campoy Altés, Marina Capdevila Galve, Xenia Cruz Camps, Víctor Fernández Roman, Cristina Forés Guitart, Ismat Lukata Shatali, Sara Mir González, Lorena Olivares Ferrer, Pau Riera Lázaro, Laura Rodríguez Navarro, Alfons Soler Ferran, Maria da Glória Silva Tramunt i Gemma Traveria Solà. Gràcies a tots.

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de NOTÍCIES i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *