La jornada de treball sobre docència en Botànica a la Xarxa Vives posa en valor la cooperació entre universitats

La jornada ha servit per a presentar els resultats del Projecte REDICE 20-2560 en què han participat 13 universitats de la Xarxa Vives i s’ha centrat en l’impacte de la COVID-19 en la docència, tant en l’àmbit teòric com pràctic, i en la necessària cooperació interuniversitària en l’ensenyament de la botànica.

El passat 23 de novembre va tenir lloc a l’Aula Ramon y Cajal de la Universitat de Barcelona la jornada “COVID-19 com a motor de canvi en l’ensenyament universitari a la Xarxa Vives” organitzada pel GIBAF (Grup d’Innovació Docent de Botànica Aplicada a les Ciències Farmacèutiques de la UB), l’Institut de Desenvolupament Professional de la Universitat de Barcelona i la Xarxa Vives d’Universitats (XVU). La trobada s’ha centrat en la docència de la botànica en temps de crisi sanitària i ha estat possible per la participació de 13 universitats de la Xarxa en el marc del programa de Recerca en docència universitària REDICE-20 – ESPECIAL COVID19. La Jornada ha estat organitzada de forma que ha permès la participació tan presencial com  en línia

L’objectiu del projecte presentat, ha estat identificar i analitzar els recursos i les noves metodologies creats entorn de la situació de pandèmia en l’àmbit de la botànica a les universitats de la Xarxa Vives, així com determinar la seva perdurabilitat com a motor de canvi en el redisseny de les assignatures implicades.

Amb aquesta finalitat es va analitzar, mitjançant l’experiència dels docents, com cadascuna de les universitats participants van adaptar la docència amb la transició cap a models en línia, tenint en compte les limitacions en el treball en equip que això suposa i la càrrega de treball suplementària que va comportar el procés d’adaptació. Tot i això, els investigadors remarquen la millora en el treball autònom dels estudiants i que el seu rendiment acadèmic va ser similar o fins i tot millor.

En el projecte han participat docents de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat CEU-Cardenal Herrera; la Universitat d’Alacant; la Universitat de Barcelona; la Universitat de Girona; la Universitat de les Illes Balears; la Universitat de Lleida; la Universitat de Perpinyà-Via Domitia; la Universitat de València; la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; la Universitat Jaume I; la Universitat Miguel Hernández d’Elx i la Universitat Pompeu Fabra.

L’obertura de la jornada va comptar amb la participació del vicerector de Relacions Institucionals, Comunicació i Política Lingüística de la UB Jordi Matas, també membre de la Comissió Permanent de la Xarxa Vives d’Universitats), de  M. Rosa Buxarrais, directora de l’Institut de Desenvolupament Professional de la Universitat de Barcelona), i amb la presentació dels resultats i conclusions del projecte per part d’en Joan Simon.

A continuació, en tres taules rodones centrades en els àmbits teòrics i pràctics de la docència i en la cooperació interuniversitària. En primer lloc, la taula centrada en la docència teòrica a càrrec de  Concepcion Obón (UMH), Aaron Pérez (UVic-UCC), Ignasi Soriano (UB) i  Isabel Martínez (UCH-CEU). La segona de les sessions, dedicada a la docència pràctica, ha comptat amb la participació de Gisela Díaz (UMH), Joana Cursach (UIB), Elisabet Moyano (UPF) i Christophe Belin (UPVD).

Pel que fa a la cooperació entre universitats i la possibilitat de crear una xarxa interuniversitària de col·laboració docent en Botànica, en la tercera taula redona han participat Teresa Pagès (IDP-ICE, UB), Lluís Villar (UdG), José Manuel Blanco (UB) i  Gerardo Stübing (UV). Finalment, a la cloenda de la jornada hi participaran la Dra. M. Concepció Amat (vicerectora de Política Docent de la Universitat de Barcelona i la Dra. Roser Bono (cap de Recerca de l’IDP-ICE de la Universitat de Barcelona).

En el transcurs de la Jornada, els participants van coincidir en la conveniència de mantenir  i fomentar, en un futur pròxim, el contacte i intercanvi d’experiències entre el professorat implicat en la docència de la Botànica de la XVU en formats diversos possibles: reunions plenàries, grups de treball, etc., així com en la conveniència de conèixer i compartir recursos docents ja creats. La Jornada va finalitzar amb un profitós i distés  dinar de treball on es va tornar a reflexionar sobre la millor  estratègia continuïtat de fòrums de reflexió sobre la docència de la Botànica.

Des del GIBAF volem manifestar el nostre agraïment a tots els participants que han fet possible dur a terme el projecte i la Jornada, així com a l’IDP-ICE de la UB, a la Xarxa Vives Vives d’Universitats i als vicerectorats de la UB implicats pel seu suport.

Aquesta entrada ha esta publicada en NOTÍCIES. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *