S’ha publicat recentment el llibre «La Flora en la Numismática Moderna», a càrrec d’un membre del GIBAF (Cèsar Blanché) i de Jaime Casas, que són acadèmics de la Real Acadèmia de Farmàcia de Catalunya. Es tracta d’una obra magníficament editada, que aplega dades de 1.400 monedes de 190 països on es descriuen i comenten 443 espècies botàniques. Tot i que segons un dels autors (Cèsar Blanché) és una obra “sense cap altra pretensió que l’entreteniment i la divulgació”, la realitat va molt més enllà. Es tracta d’una obra enciclopèdica, instructiva i de gran amenitat, que ens porta a fer un doble viatge, d’una banda al voltant dels 190 països representats, i d’una altra per les 443 espècies d’arreu del món, i que ens permet entendre el missatge i la significació de les plantes en la numismàtica.
Les monedes es presenten agrupades segons els criteris actuals dels grups taxonòmics botànics (famílies i espècies) considerats, amb 110 famílies ordenades segons la classificació APG. A més del nom científic correcte -no sempre fàcil de triar-, s’han afegit els sinònims homotípics i heterotípics i els noms vulgars en quatre idiomes. També es proporciona una descripció curta, rigorosa i molt entenedora que defuig de termes massa tècnics. S’afegeix un bloc d’usos i curiositats, molt formatiu i finalment es proporciona una o més il·lustracions comentades. A banda, per a cada moneda es documenten les dades habituals: país emissor, data d’encunyació, característiques, material, mida i pes.
La presentació, molt reeixida, del llibre va tenir lloc el passat 25 de maig a la seu de la Reial Acadèmica de Farmàcia de Catalunya, plena de gom a gom. L’extensió (624 pàgines) del llibre i el pes (4 kg), la qualitat de l’edició a càrrec de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, la publicació sota llicència CC-BY-NC-ND, el volum monumental d’informació i l’exquisit disseny i maquetació testimonien el gran esforç dut a terme pels autors en temps de pandèmia.