Presentació

El Grup d’Innovació Docent de Botànica aplicada a les Ciències Farmacèutiques (GIBAF), va néixer el 2004 per iniciativa de cinc professors de l’àrea de Botànica de la Facultat de Farmàcia com a resposta a una crida feta des del Vicerectorat de Política Acadèmica de la Universitat de Barcelona (UB) per a estructurar i reconèixer el professorat implicat en innovació docent de la UB.

Els objectius inicialment plantejats al GIBAF encara són vigents, i se centren  en la innovació en noves metodologies d'aprenentatge, en la introducció de recursos docents i digitals i en el disseny de noves eines d'avaluació.

L’entorn acadèmic i la realitat universitària han canviat força en els deu anys d’existència del GIBAF, i ha calgut anar-se adaptant. Així el 2006 vam demanar i obtenir, fins a l’actualitat, el reconeixement de la UB com a Grup d’Innovació Consolidat, i el 2007 com a Equip Docent. Des d’un bon començament, vàrem concórrer, amb força èxit, a les convocatòries de Projectes d’Innovació Docent de la UB, amb un total de 7 projectes resolts favorablement dins l'equip. Un altre aspecte remarcable ha estat la voluntat de difondre els resultats de les nostres experiències d’innovació docent, que tot i ser centrades en el nostre àmbit de coneixement, sovint eren transferibles a altres àrees. Per aquest motiu, el GIBAF ha tingut una presència important en les diferents edicions de les Trobades de Professors de Ciències de la Salut, dels Congressos Internacionals de Docència Universitària i Innovació  (CIDUI) o dels Congressos Internacionals d’ Educació Superior en Ciències Farmacèutiques (EdusFarm), entre d’altres. També hem tingut especial cura en la publicació de les nostres experiències en revistes, articles de llibre, llibres o en les corresponents variants en  format electrònic.

El reconeixement que ha tingut el GIBAF ha estat, al llarg d’aquest temps, important. No només pels projectes concedits, sinó per les distincions que ha tingut: dues a nivell internacional (EdusFarm 2008 i EdusFarm 2010) i per rebre el màxim guardó de la Generalitat de Catalunya el 2009 amb el Premi Vicens Vives a la qualitat docent universitària, en la modalitat col·lectiva, i per segon cop el 2014 en la modalitat individual al coordinador del GIBAF.

El 2013 va finalitzar  un estudi en profunditat de la docència semipresencial a Xarxa Vives d’Universitats, impulsant una jornada de reflexió sobre aquest tema en el marc dels Fòrums Vives, la presentació dels resultats al XVI Congrés Internacional EDUTEC a Costa Rica, i amb la publicació el 2013 d’un llibre sobre aquesta modalitat docent. En  l’àmbit del b-learning, el 2015  ha finalitzat el segon projecte REDICE, aquest  sobre la implantació d’aquesta modalitat a a la UB, amb la publicació dels resultats a la revista e-Edutec el 2016

L’aprenentatge-servei també ha estat un dels eixos més treballats darrerament, i en remarquen la publicació de part dels resultats d’un PID,  amb la web del Jardí Ferran Soldevila de l’edifici històric de la nostra universitat, en col·laboració amb altres unitats (OSSMA, Manteniment, Museu Virtual) que va ser  presentada públicament la tardor passada.

 

Joan Simon Pallisé

Coordinador del GIBAF

Joomla templates by a4joomla